Terugkijken Adieu God?

In Adieu God voert Tijs van den Brink gesprekken met kerkverlaters. Hij wil van religieus opgevoede BN’ers graag weten waarom ze de kerk verlieten en of ze daarmee los kwamen van God. In de uitzending van zondag 10 februari vertelt Lenette van Dongen over haar kerkverlating en haar geloof. Het gesprek met Tijs vindt plaats op een bijzondere locatie; het Pianolamuseum.

Tijs wil van Lenette weten wie haar in aanraking bracht met God. Wat herinnert zij zich van de kerk? Welk bijbelverhaal of gebed is blijven hangen? Wat was het moment om de kerk te verlaten en wat was de aanleiding daarvoor? Betekende het afscheid van de kerk ook het afscheid van het geloof? Wat vindt zij van Jezus? Is de keus om de kerk en God te verlaten definitief?

Cabaretière Lenette van Dongen groeit op in een gereformeerd gezin. Achteraf is ze kritisch, maar ook dankbaar voor de bezinning en de moraal die ze meekreeg. Lenette is 21 als ze een tekort aan zingeving ervaart. Ze belt de dominee voor een gesprek. Hij bezoekt Lenette en maakt tijdens dit gesprek misbruik van haar vertrouwen. “Hij heeft mij meer beschadigd dan wanneer iemand mij letterlijk geslagen zou hebben.” Na die ervaring trekt ze deur van de kerk achter zich dicht. Later komt ze in aanraking met de Brahma Kumaris, een spirituele beweging met oosterse invloeden. Jarenlang mediteert ze dagelijks vanaf vier uur ‘s ochtends en volgt ze lessen bij deze groep. “Ik kan zoveel liefhebben dat ik voor jou zou kunnen sterven,” zegt ze tegen Tijs van den Brink als ze vertelt over de universele liefde die ze in zichzelf ontdekt heeft.

Als haar gevraagd wordt of God bestaat, komt ze na een lange stilte tot een verrassend antwoord.

Adieu God werd zondag 10 februari uitgezonden op NED2 om 23:33.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.